Cikk, ha bizonyos emberek ne próbálják ki a paleo diétát

Cikk, ha bizonyos emberek ne próbálják ki a paleo diétát

Kidolgoztunk egy gyakorlati rutint, amelyet családként is végezhetünk. És időt szakítottunk arra, hogy olyan recepteket találjunk, amelyek nemcsak ízlelőbimbóinkat, hanem elfoglaltságunkat is vonzónak találták.

Rögös út a jó egészséghez

Természetesen az utunk során tapasztaltunk egyenetlenségeket az úton, és időről időre élveztük azokat az ételeket, amelyeket eredetileg elhagytunk (elsősorban tejtermékeket), de az élet fejlődésével fejlődhettünk. Ahogy az életünk megváltozott, a fiúink megöregedtek, az érdeklődési körünk átalakult (a háztömbös sétákat Crossfitre cseréltem, és most Strongman versenyző vagyok!), így az étrendünk és az életmódunk is megváltozott. Az egészséges életmódra vonatkozó sablonunk azonban változatlan maradt. Ugyanazok a dolgok, amelyeket az elején fedeztünk fel az alvással, napsütéssel, tápanyagsűrűséggel és egyensúlysal kapcsolatban, továbbra is pilléreink maradtak, de rugalmasak maradunk az élettel együtt járó apály és dagály tekintetében is.

Tapasztalataink szerint a perfekcionizmus nem a kulcsa az egészségügyi céljainak sikeréhez. A tudatosság és a rugalmasság volt a legjobb eszközünk. Következetesen megjegyezzük, hogyan érezzük magunkat, mi működik, mit szeretünk és mit nem. Ugyanakkor gurulunk az élettel. Például az esetek 99 százalékában nem eszünk tejterméket, de amikor egy olyan államba utazunk, ahol a világ LEGJOBB fagylaltja van, megállunk és elfogyasztunk egy csésze fagylaltot!

Stacey Toth blogot ír a PaleoParentsnél. com-on, ahol beszámol paleo anyaként való utazásáról, és ínycsiklandó recepteket oszt meg. A Tóth családot az Instagramon, a Twitteren, a Pinteresten és a Facebookon követheted.

Fontos: A cikkben kifejtett nézetek és vélemények a szerző nézetei és véleményei, nem pedig a mindennapi egészség.

Iratkozzon fel Diéta és Táplálkozási Hírlevelünkre!

A legújabb paleo diéta

7 paleo diétás étel, amire szüksége van a kamrában

A paleózás sokkal könnyebbé (és ízletesebbé) válik, ha ezek a kötelező termékek megtalálhatók a konyhában.

Írta: Moira Lawler 2019. január 30

11 híresség, aki állítólag a paleo diétát használta fogyásra

A barlangi ember módjára evés a sztárok népszerű módja annak, hogy formába lendüljenek és lefogyjanak a szerepekre.

Írta: Jessica Migala 2018. augusztus 30

A legjobb paleo diétás étkezési szolgáltatások a barlangi ember módjára való étkezéshez

Az étkezés tervezése és elkészítése kihívást jelenthet a paleo diéta során – ezek a szolgáltatások segíthetnek elérni egészségügyi és életmódbeli céljait.

Írta: Anne L. Fritz 2018. június 22

8 intelligens csere a paleo diétából kölcsönözhető

Írta: Brianna Steinhilber 2014. július 10

Paleo ketchup recept

Kerülje el a feldolgozott, bolti fűszereket, és készítse otthon egészséges ketchupját!

Írta: Brianna Steinhilber 2014. július 10

7 tipp az étkezési szokások fenntarthatóbbá tételéhez

Egy egészségesebb tányér felépítésével, amely kevesebb figyelmet fordít a vörös húsra és többet a növényekre, segíthet csökkenteni szénlábnyomát.

Írta: Hilary Macht 2021. április 30

A HMR diéta: súlykezelési terv áttekintése, költség, élelmiszerek és még sok más

Írta: Jessica Migala 2021. április 20

Milyen előnyei vannak a halolajnak a memória szempontjából?

A halban gazdag étrend jót tesz az agynak, és hosszú távon megőrzi a kognitív funkciókat. Az, hogy az étrend-kiegészítők ugyanazt az előnyt nyújtják-e, nagyon sok. . .

Írta: Jessica Migala 2021. április 19

A C-vitamin-kiegészítők 5 előnyei

A C-vitamin rengeteg élelmiszerben megtalálható, de a vitamin nagyobb adagjaival történő kiegészítése további előnyökkel jár.

Írta: Moira Lawler 2021. április 5

Az igazság a hidratálásról: 5 mítosz és 5 tény

Tudja meg, mennyi vizet kell valóban meginnia minden nap, túladagolja-e a H2O-t és így tovább.

Írta: Leslie Barrie 2021. április 2"

A paleo diéta egészséges és hatékony a fogyásban? Noha egyes tanulmányok szerint ez a helyzet, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a diétás divatnak vannak hátrányai is.

A paleo diéta a végső diéta: elősegíti az étkezéshez való visszatérést, ahogy őseink tették a kőkorszakban. „Ez a kezelési mód azon az elgondoláson alapul, hogy testünk akkor működik a legjobban, ha a paleolit ​​korszakban létezett élelmiszerekből táplálkozik, mielőtt a mezőgazdaság 10 000 évvel ezelőtt megjelent” – mondja Mark Hyman, a bostoni orvos, a Food: What szerzője. a fenébe kéne ennem? és a Cleveland Clinic of Functional Medicine igazgatója.

Ez azt jelenti, hogy a paleo diéta nem tartalmaz cukrot, gabonát, tejtermékeket, hüvelyeseket vagy babot. Nincsenek erősen feldolgozott sütemények vagy sütemények. És nem tartalmaznak hozzáadott hormonokat vagy mesterséges összetevőket. Ami a paleo menüt illeti, gondoljon a húsra, halra, zöldségekre és korlátozott mennyiségű gyümölcsre, diófélékre és magvakra. „Ennyi” – mondja Dr. Hyman. Lehet, hogy nem tűnik soknak, de a tápanyagban gazdag élelmiszerek maradnak, amelyek közül sok kiváló rostforrás, ami segíti az elégedettséget és a jóllakottságot.

El kellene fogadnod a barlangász módját? A következőket kell tudni – beleértve az előnyöket és a kockázatokat, amelyekkel tisztában kell lenni, kinek jó a diéta, és kinek kell konzultálnia orvosával, mielőtt nekivágna.

Milyen lehetséges előnyökre számíthat a paleo diéta betartásától?

Ez az étkezési mód szélsőségesen hangozhat – elvégre teljes élelmiszercsoportokat vág ki –, de egészséges alternatívája lehet a tipikus amerikai étrendnek, amely nagy mennyiségű gabonaalapú, cukros, magasan feldolgozott zsírokat és olajokat tartalmazó ételeket tartalmaz. , mondja Hyman.

„A szénhidrátok és a feldolgozott élelmiszerek elhagyása talán nem rossz ötlet – különösen a feldolgozott szénhidrátok esetében –, és fogyáshoz vezethet, mivel az amerikai étrend nagy része szénhidrátokból származik” – mondja Adrienne Youdim, MD, klinikai docens. orvostudomány a Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvostudományi Karán, Los Angelesben.

Ha elhagyja a feldolgozott élelmiszereket és az üres kalóriákat – például sütiket, burgonya chipseket, vajat, édességeket és cukros italokat –, akkor le fog fogyni (amíg van fogynivalója).

További információ arról, hogy mit együnk paleo diétán

Részletes paleo diétás élelmiszerlista

Tudj meg többet

De az előnyök túlmutathatnak a derékvonalon. Az American Journal of Clinical Nutrition egyik 2015. októberi áttekintése azt sugallja, hogy más diétákkal összehasonlítva a paleo-megközelítés kismértékű vérnyomásjavulást eredményezett azoknál az embereknél, akiknél metabolikus szindróma tünetei vannak, éhgyomri vércukorszint és trigliceridek, amelyek a talált zsírok. a vérben, ami növelheti a stroke, a szívroham és a halál kockázatát. (

Legújabb a Paleo Diétában

A paleo diéta: hogyan működik, mit együnk, és a kockázatok

Mik a paleo diéta előnyei és kockázatai?

7 paleo diétás étel, amire szüksége van a kamrában

Segíthet a paleo diéta az autoimmun betegségek leküzdésében? Egy pillantás a lehetséges hatásokra 5 feltételre

Milyen kockázatokkal jár a paleo diéta?

Bár a teljes élelmiszercsoportok elhagyása minden bizonnyal segíthet a fogyásban (vegyük például a kizárólag húst tartalmazó húsevő étrend népszerűségét, amelyet a legtöbb dietetikus nem javasol), fennáll a veszélye, hogy kihagyja a legfontosabb tápanyagokat. Egyes szakértők például óvakodnak a paleo diétától, mert a tejtermékek elhagyása alacsonyabb kalcium- és D-vitaminszintet eredményezhet. Idővel ez a csontritkulás, csonttörések vagy angolkór kialakulásának kockázatát jelentheti. (3)

Sokan azért is aggódnak, mert az étrendet gyakran húsközpontúként értelmezik. “Néhányan a paleo filozófiát ürügyül használják arra, hogy túl sok húst és túl kevés növényi alapú ételt egyenek” – mondja Hyman. Dr. Youdim szerint, ha nem ügyel az elfogyasztott fehérjék típusára, a diéta fokozott kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. A vörös hús például sok telített zsírt tartalmaz, ami növelheti a vér koleszterinszintjét és növelheti a szívbetegségek kockázatát. (4)

Források, amelyeket szeretünk

Paleo Diéta Terv Táplálkozási és Dietetikai Akadémia Paleo LeapdLife Mayo Clinic Teljes élelmiszerek Paleo GrubsDelish

Kinek lehet haszna a paleo diéta kipróbálásából?

Azok az emberek, akiknek problémái voltak a kalóriák vagy makrotápanyagok számlálását igénylő diéták betartásával, hasznosnak találhatják ezt az étkezési módot. A paleo diéta során vannak olyan ételek, amelyeket meg lehet enni, és vannak olyan ételek, amelyeket nem, egyszerűek és egyszerűek. Ez nem jelenti azt, hogy könnyű betartani a diétát – sőt, sokak számára nehéz betartani, mondja Youdim –, de szorgalmas étel-előkészítést igényel számítás és naplóírás helyett.

Hyman azt mondja, hogy vannak olyan kutatások, amelyek szerint a paleo diéta (vagy a ketogén diéta, amely egy agresszívabb, alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend) segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. A European Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent egyik 2015. áprilisi tanulmány megállapította, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknél, akik két hétig paleo diétát követtek, javult a vércukorszintjük, a lipidprofiljuk és az inzulinérzékenységük azokhoz képest, akik ragaszkodtak a hagyományos étrendhez. tele sóval, tejtermékekkel, teljes kiőrlésű gabonával és hüvelyesekkel. (5) Egy másik tanulmány, amelyet 2017 januárjában tettek közzé a Diabetes/Metabolism Research and Reviews című folyóiratban, megállapították, hogy a paleo diéta 12 héten belül segített a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek csökkenteni a testzsírt, növelni az inzulinérzékenységet és javítani a vércukorszint szabályozását. előnyöket. Ugyanebben a randomizált, kontrollált vizsgálatban azok a résztvevők, akik paleot űztek és gyakoroltak, javították szívük egészségét és megnövelték sovány izomtömegüket. (6) A Centers for Disease Control and Prevention szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akiknek nincs ilyen betegségük. (7)

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy mindkét tanulmány kicsi volt, mindössze 24, illetve 32 résztvevővel, így további kutatásokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez.

Segíthet a paleo diéta a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek?

Az előzetes tanulmányok szerint a kőkorszaki őseinkhez hasonló https://harmoniqhealth.com/hu/ étkezés bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat a cukorbetegek számára. Íme, amit tudnia kell.

Cikk

Bizonyos emberek ne próbálják ki a paleo diétát?

Annak ellenére, hogy a kutatások azt sugallják, hogy a paleo diéta segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, először orvoshoz kell fordulniuk. A szénhidrátbevitel bármilyen drasztikus csökkentése aggasztó ennek a csoportnak, különösen az inzulint szedők számára; a vércukorszintje zuhanhat, ha először nem változtat a gyógyszerein, mondja Youdim.

Ezen túlmenően, bár az interneten találhat olyan állításokat a paleo diétáról, amely segít az autoimmun betegségek kezelésében, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, milyen szerepe lehet ennek a diétának az olyan betegségek kezelésében, mint a sclerosis multiplex (MS), a gyulladásos bélbetegség. IBD), és a cöliákia, mondja Kelly Kennedy, az Everyday Health személyzetének dietetikusa, RD, CDE.

A nem megfelelő kalcium és D-vitamin miatti aggodalmak miatt azoknak, akiknél fennáll a csontritkulás kockázata (például az 50 év feletti vékony nők), óvatosan kell eljárniuk, és orvossal kell dolgozniuk, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megfelelő szinten tartják ezeket a tápanyagokat. (8,9)

Végül a krónikus egészségi állapotokban, például szív- vagy vesebetegségben szenvedőknek is először orvoshoz kell fordulniuk – mondja Erin Dolinski, RD, a Michigan állambeli Royal Oak állambeli Beaumont Hospital klinikai dietetikusa. „Bizonyos vesebetegségek esetén a túlzott fehérjebevitel ténylegesen megterhelheti a vesét, csökkentve a működését, és potenciálisan kudarchoz vezethet” – mondja.

Iratkozzon fel Diéta és Táplálkozási Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Manheimer EW, van Zuuren EJ, Fedorowicz Z és mtsai. Paleolit ​​táplálkozás metabolikus szindrómára: szisztematikus áttekintés és meta-analízis. American Journal of Clinical Nutrition. 2015. október. Trigliceridek és a szív egészsége. Az én clevelandi klinikám. 2015. október. Biztonságos a paleo diéta? UC Davis Health. 2015. június 10. Telített zsír. American Heart Association. 2017. március 24. Masharani U, Sherchan P, Schloetter M, et al. A vadászó-gyűjtögető (paleolit) típusú étrend metabolikus és élettani hatásai 2-es típusú cukorbetegségben. European Journal of Clinical Nutrition. 2015. április. Otten J, Stomby A., Waling M, et al. A paleolit ​​étrend felügyelt testmozgással és anélkül történő előnyei a zsírtömegre, az inzulinérzékenységre és a glikémiás szabályozásra: Randomizált, kontrollált vizsgálat 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyéneknél. Cukorbetegség/Metabolizmus Kutatás és áttekintések. 2017. január. Cukorbetegség, szívbetegség és Ön. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2016. november 23. Pitt CE. Átvágás a paleolit-híren: A bizonyíték a paleolit ​​étrendre. Ausztrál háziorvos. 2016. január–február. Veszélyben vagy? Országos Osteoporosis Alapítvány. Mutass kevesebbet

A legújabb paleo diéta

7 paleo diétás étel, amire szüksége van a kamrában

A paleózás sokkal könnyebbé (és ízletesebbé) válik, ha ezek a kötelező termékek megtalálhatók a konyhában.

Írta: Moira Lawler 2019. január 30

11 híresség, aki állítólag a paleo diétát használta fogyásra

A barlangi ember módjára evés a sztárok népszerű módja annak, hogy formába lendüljenek és lefogyjanak a szerepekre.

Írta: Jessica Migala 2018. augusztus 30

A legjobb paleo diétás étkezési szolgáltatások a barlangi ember módjára való étkezéshez

Az étkezés tervezése és elkészítése kihívást jelenthet a paleo diéta során – ezek a szolgáltatások segíthetnek elérni egészségügyi és életmódbeli céljait.

Írta: Anne L. Fritz 2018. június 22

Hogyan segített a paleo diéta családunk egészségének megőrzésében

Írta: Everyday Health Guest Contributor 2017. március 10

8 intelligens csere a paleo diétából kölcsönözhető

Írta: Brianna Steinhilber 2014. július 10

Paleo ketchup recept

Kerülje el a feldolgozott, bolti fűszereket, és készítse otthon egészséges ketchupját!

Írta: Brianna Steinhilber 2014. július 10

7 tipp az étkezési szokások fenntarthatóbbá tételéhez

Egy egészségesebb tányér felépítésével, amely kevesebb figyelmet fordít a vörös húsra és többet a növényekre, segíthet csökkenteni szénlábnyomát.

Írta: Hilary Macht 2021. április 30

A HMR diéta: súlykezelési terv áttekintése, költség, élelmiszerek és még sok más

Írta: Jessica Migala 2021. április 20

Milyen előnyei vannak a halolajnak a memória szempontjából?

A halban gazdag étrend jót tesz az agynak, és hosszú távon megőrzi a kognitív funkciókat. Az, hogy az étrend-kiegészítők ugyanazt az előnyt nyújtják-e, nagyon sok. . .

Írta: Jessica Migala 2021. április 19

A C-vitamin-kiegészítők 5 előnyei

A C-vitamin rengeteg élelmiszerben megtalálható, de a vitamin nagyobb adagjaival történő kiegészítése további előnyökkel jár.

Írta: Moira Lawler 2021. április 5"

A Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás nem az egyetlen kockázati tényező a pajzsmirigy alulműködésében. A betegségnek 10 jól tanulmányozott oka van, beleértve a terhességet, a pajzsmirigyműtétet és bizonyos gyógyszereket. Íme, mit kell tudni.

A pajzsmirigy alulműködése akkor fordul elő, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, és leggyakrabban 60 év feletti nőknél fordul elő. Shutterstock

A pajzsmirigy alulműködése, amikor a pajzsmirigy alulműködik, akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont a különböző anyagcsere-funkciók támogatásához a szervezetben. Ennek ellenére a betegség nem mindig ilyen egyértelmű, mivel legalább 10 jól tanulmányozott ok létezik.

Míg a pajzsmirigy alulműködése gyakori (főleg a 60 év feletti nőknél), a diagnózist sajnos nem könnyű felállítani. (1) Valójában a kutatók becslése szerint az emberek 60 százaléka pajzsmirigy-betegségben szenved, és nem is tud róla. Ez magában foglalja a pajzsmirigy alulműködést, amely gyakoribb, mint bármely más típusú pajzsmirigy-betegség. Ha a pajzsmirigy alulműködését nem kezelik, fennáll a hosszú távú egészségügyi szövődmények, például a szívbetegség kockázata. (2)